Točka zapisnika

7.2. Elaborat o oblikovanju cen storitev obveznih GJS varstva okolja za javno službo odvajanja in čiščenja komunalne in padavinske odpadne vode v občini Lendava

Obrazložitev elaborata poda Jožef Gerenčer. Predstavi elaborat glede na njegovo strukturo in poudari način obračunavanja stroškov teh storitev, pri čemer je elektrika pomemben element in ki se je tudi podražila, kar tudi vpliva na podražitev storitev.

Predlagana skupna predračunska cena javne službe odvajanja komunalne odpadne vode (pri povprečni porabi 15 m3 pitne vode) pomeni zvišanje cene za 10,04 %, pri čemer cena omrežni-ne za priključek DN20 ostaja praktično nespremenjena, medtem ko se bo storitev izvajanja javne službe povišala za 16,7% oz. za 0,071 €/m3 porabljene pitne vode na mesec.

Sprememba cene izvajanja javne službe je posledica višjih stroškov predmetne javne službe. Zaradi slabega stanja omrežja predvsem v mestu Lendava je potrebno veliko intervencij odma-ševanja sistema. Samo stroški elektrike zaradi dolgih linij in mešanega sistema znašajo cca 0,129 € m3, prav tako so porasli stroški servisa črpalk vgrajenih v 1. in 2 fazi izgradnje kanali-zacije. Samo skupni stroški elektrike, storitev dela in vzdrževanja znašajo 0,38 €/m³ oziroma 77 % predlagane cene. Znižanje cene omrežnine pa je posledica nižje vrednosti amortizacije javne infrastrukture v letu 2021.

Predlagana skupna cena čiščenja komunalnih odpadnih voda za naselje Hotiza (pri povprečni porabi 15 m3 pitne vode) ostaja praktično nespremenjena, pri čemer je cena omrežnine za pri-ključek DN 20 celo nekoliko nižja kot predhodno leto, medtem ko se bo storitev izvajanja jav-ne službe čiščenja povišala za 1,02% oz. za 0,0442 €/m3 porabljene pitne vode. €.

Storitve povezane z nepretočnimi greznicami, obstoječimi greznicami in malimi komunalnimi čistilnimi napravami se zvišajo za 6,23 %.

Nato je Nataša Horvat predstavila še mnenje Sveta za varstvo uporabnikov javnih dobrin.

Elaborat o oblikovanju cen storitev obveznih GJS varstva okolja za javno službo odvajanja in čiščenja komunalne in padavinske odpadne vode v občini Lendava