Točka zapisnika

7. Elaborati o oblikovanju cen storitev obveznih gospodarskih javnih služb varstva okolja za obdobje od 01.04.2022 do 31. 3. 2023 za javne službe 7.1. Elaborat o oblikovanju cen storitev obveznih GJS varstva okolja za javno službo oskrba s pitno vodo v občini Lendava

7.1. Elaborat o oblikovanju cen storitev obveznih GJS varstva okolja za javno službo oskrba s pitno vodo v občini Lendava 7.2. Elaborat o oblikovanju cen storitev obveznih GJS varstva okolja za javno službo odvajanja in čiščenja komunalne in padavinske odpadne vode v občini Lendava 7.3. Elaborat o oblikovanju cen storitev obveznih GJS varstva okolja za javno službo zbiranje in prevoz določenih vrst komunalnih odpadkov v občini Lendava 7.4. Elaborat o oblikovanju cene 24-urne dežurne pogrebne službe v občini Lendava

Gradivo k točki je bilo na spletni strani občine objavljeno ob sklicu seje.

Obrazložitev gradiva je podana na obrazcu, ki je sestavni del spisne dokumentacije.

Uvod k točki je podal župan občine in sicer da je elaborate GJS pripravil izvajalec javne službe, javno podjetje Eko Park, saj sedanjim elaboratom poteče veljava. Elaborati pa bodo v veljavi od 1. 4. 2022 dalje.

Nato je predsedujoči podal predlog, da Jožef Gerenčer v vlogi direktorja Javnega podjetja EKO-PARK Lendava d. o. o., poda obrazložitve k predlogom elaboratom za posamezno gospodarsko javno službo, nato je sledila razprava k posameznim elaboratom in glasovanje o predlogu posameznega elaborata. Obrazložitev elaborata poda Jožef Gerenčer. Predstavi elaborat glede na njegovo strukturo, poudari postopek potrjevanja cen in izračun cene omrežnine in vodarine. Ob tem poda predlog, da glede na to, da gre za specifično in zelo pomembno področje za občane; to so gospodarske javne službe, da bi se sklicala in izvedla ena seja občinskega sveta samo na temo gospodarskih javnih služb.

Poudari pa, da je bila poraba vode na območju OL nižja od planirane porabe za 3,9 % oz. za 25.503 m³, kar je pogojeno z nižjo gospodarsko aktivnostjo zaradi posledic epidemije Covid-19 v letu 2021 ter začasnega prenehanja izvajanja določenih dejavnosti (Terme Lendava) in da podobne rezultate lahko pričakujemo tudi v letu 2022.

Uredba dovoljuje možnost, da občina v najemnino ne zaračuna del amortizacije iz naslova neizkoriščenih kapacitet, kar je v elaboratu tudi upoštevano.

Občina Lendava je po končani investiciji Pomurski vodovod - sistem A v svoje premoženje prenesla po domicilnem principu celotno novo oziroma dodatno vrednost VV Gaberje (novi vodnjak) kot tudi celotno vrednost transportnega omrežja od VV Gaberje do meje občine na Hotizi. Ob tem je tudi spregovoril o izkoristku vodnega vira Gaberje. Po dejanskem stanju VV Gaberje souporabljajo tudi ostale občine, kot tudi transportni vod od VV Gaberje do Hotize, ki ga Občina Lendava uporablja le za oskrbo naselij Kapca, Kot in Hotiza, medtem ko bi ga pa naj občine Črenšovci, Odranci in Velika Polana uporabljaje za oskrbo celotne občine.

V nadaljevanju je Jožef Gerenčer spregovoril tudi o obnovi vodovoda Lendava – Pince, saj je potrebno obnoviti več kot 40 let stare cevi

Nato je Nataša Horvat predstavila še mnenje Sveta za varstvo uporabnikov javnih dobrin.

Elaborat o oblikovanju cen storitev obveznih GJS varstva okolja za javno službo oskrba s pitno vodo v občini Lendava