Točka zapisnika

4. Predlog odloka o kategorizaciji občinskih cest v občini Lendava – 1. obravnava

Gradivo je bilo na spletni strani občine objavljeno ob sklicu seje.

Obrazložitev gradiva je podana na obrazcu, ki je sestavni del spisne dokumentacije. Uvod k točki je podal župan in sicer, da morajo na podlagi določil Zakona o cestah občine kot upravljavci občinskih cest voditi evidence o občinskih cestah in objektih na njih. Skladno s predpisi Pravilnika o načinu označevanja javnih cest in o evidencah o javnih cestah in objektih na njih in Uredbe o merilih za kategorizacijo javnih cest so morale občine po uveljavitvi zako-nodaje pripraviti Odlok o kategorizaciji občinskih cest. Zaradi neusklajenosti veljavnega ob-činskega odloka, potekov občinskih cest v sloju Zbirnega katastra gospodarske javne infra-strukture in stanja v naravi, se v Občini Lendava uskladi odlok o kategorizaciji občinskih cest z digitalnimi osmi cest.

Predlog odloka je pripravilo podjetje Terragis v sodelovanju z občinsko upravo.

Obrazložitev predloga odloka je podala Katjo Bacnar, predstavnica podjetja Teragiss, ki je prvotno obrazložila potek postopka kategorizacije občinskih cest.

V fazi usklajevanja osi občinskih cest z dejanskim stanjem se je potek osi nekaterih odsekov spremenil, zato so pri primerjavi starega in novega stanja osi na določenih delih opazna odsto-panja. Sprememba osi občinske javne cestne infrastrukture je lahko posledica krajšanja, daljša-nja ali ureditve zarisa glede na dejanski potek veljavno kategoriziranih cest v naravi, priključi-tve na veljavno stanje potekov osi državnih cest in ureditev zarisa glede na veljavni sloj križišč z državnimi in občinskimi cestami in podobno.

Občina Lendava predlaga novo kategorizacijo 113-ih občinskih cest. Zaradi ureditve poteka osi občinskih cest glede na dejanski potek cest v naravi se spremenijo tudi stične točke med različnimi upravljavci cest: Zavodom za gozdove Slovenije, Občinami Turnišče, Dobrovnik in Velika Polana.

Občina Lendava mora uskladiti lastniška razmerja na kategoriziranih cestah. Groba ocenjena vrednost je 200.000 EUR, kar pa je odvisno od samih razmer na terenu, geodetskih izmer in vrednosti posameznih delov parcel glede na namensko rabo prostora in dejansko mikrolokacijo posameznega dela parcele.

Predsedujoči je pozval k razpravi.

V razpravi k točki dnevnega reda so sodelovali: Jožef Gerenčer, Stanislav Gjerkeš in župan občine.

V razpravi so bili izpostavljeni pomisleki, ugotovitve oziroma razmišljanja in sicer, da kategorizacija občinskih cest dejansko pomeni to, da se nekategorizirane poti prekategorizirajo v občinske poti in da gre za cca 40 km takih poti. Ob tem pa se pogreša primerjava prihodkov države iz tega naslova in strošek vzdrževanja teh poti, ki bo s kategorizacijo na novo nastal. Glede na to, da je kategorizacija predvidena tudi v delu Pinc, Doline in Čentibe, kjer so tudi odročni zaselki z vinskimi kletmi (npr. Bukovje), se postavlja vprašanje smotrnosti kategorizacije teh poti, kajti zaradi težavnosti terena je tudi vzdrževanje na teh predelih težje. Postavlja se tudi vprašanje koliko so realno ocenjeni stroški prekategorizacije cest, saj bodo potrebni odkupi, kakor tudi obnove nekaterih cest, ki so danes dejansko v rangu njivskih poti.

V razpravi pa je bila podana tudi ugotovitev, da prekategorizacija dejansko pomeni tudi pridobitev večjega dela sredstev s strani države za ta namen.

Odgovore na pomisleke oziroma vprašanja iz razprave je podal župan občine, ki je poudaril, da je občina z namenom priprav na prekategorizacijo cest že v lanskem letu izvedla določene odkupe, tako da sedaj večjih stroškov iz tega naslova dejansko ne bi smelo biti.

Predsedujoči je zaključil razpravo in predlagal glasovanje.

Prisotnih je 15 članov občinskega sveta.

Glasuje 15 članov občinskega sveta.

Soglasno je bil sprejet

**Sklep št. 383 : **

1.Občinski svet v prvi obravnavi sprejema predlog Odloka o kategorizaciji občinskih cest v občini Lendava v predloženi obliki. 2.Sklep velja z dnem sprejema.

Predlog odloka o kategorizaciji občinskih cest v občini Lendava – 1. obravnava