Točka zapisnika

0. Potrditev zapisnikov prejšnjih sej občinskega sveta

Z A P I S N I K (skrajšani)

21./redne/ seje Občinskega sveta Občine Lendava, ki je bila v sredo, 30. 3. 2022 ob 15. 00 uri v veliki dvorani Mestne hiše v Lendavi, Glavna ulica 20.

Sejo občinskega sveta je sklical Janez Magyar, župan Občine Lendava, ki je sejo tudi vodil (predsedujoči). Pozdravil je prisotne; direktorja občinske uprave dr. Mihaela Kasaša, predsednika nadzornega odbora občine Draga Bašo, sodelavce in uvodničarje k posameznim točkam dnevnega reda. Posebej je pozdravil Katjo Bacnar, predstavnico podjetja Terragis, Sabino Žampa, predstavnico podjetja Riso Consulting, predstavnika Glasbene šole Lendava, Petra Kleidermana in Primoža Sekolovnika, predstavnika podjetja Egytec Energy ter medije.

Nato je predsedujoči pristopil k ugotavljanju sklepčnosti seje.

Seji sveta je od 19 svetnikov prisostvovalo 15 članov sveta, s tem, da se je Eva Šabjan seji pridružila ob 15.08 uri in Robert Požonec ob 15.11 uri.

Odsotni: Ferenc Horváth, Sven Sarjaš, Drago Nad in Rozina Nemec, vsi so svoj izostanek opravičili.

Nato je župan občine svetnikom podal obrazložitev sklica 21. korespondenčne seje, katere sklic je bil zaradi kandidiranja na razpis Ministrstva za zdravje: Sofinanciranje investicij na primarni ravni zdravstvenega varstva v Republiki Sloveniji, nujen.

Občina se je namreč prijavljala na razpis s projektom Dozidava in rekonstrukcija ZD Lendava, za katerega je načrtovala prijavo že v letu 2021, kar je bilo urejeno tudi v Načrtu razvojnih programov za leto 2021. Ker pa je ministrstvo razpis objavilo šele januarja letos, je občina s tem projektom lahko kandidirala šele v letu 2022, kar pa ni imela določeno v veljavnem Načrtu razvojnih programov. In ker je Občinska uprava navedeno ugotovila šele neposredno pred prijavo je bila uvrstitev projekta Dozidava in rekonstrukcija ZD Lendava v NRP nujna, zaradi skorajšnjega poteka roka prijave pa druge možnosti ni bilo kot nujen sklic korespondenčne seje. Nujen sklic seje je bil na podlagi pripomb svetnikov Stanka Gjerkeša in Igorja Kulčarja dne 22. 2. 2022 po elektronski pošti tudi razložen. Ob tem se je župan vsem članom občinskega sveta, ki razumeli nastalo situacijo in ki so nemudoma pristopili h glasovanju in s tem pripomogli k uvrstitvi tega projekta v NRP za leto 2022, s tem pa omogočili, da se je Občina na razpis ministrstva lahko prijavila, zahvalil.

Hkrati je župan člane sveta obvestil, da so na mizi pred prevajalsko kabino pripravljeni DIIPi za investicijske projekte, ki si jih svetniki lahko ogledajo, občinska uprava pa je na razpolago tudi za morebitna vprašanja svetnikov glede teh projektov.

Vabilo za sejo je bilo posredovano 22. marca, ko je na spletni strani občine bilo tudi objavljeno delno gradivo seje. Preostalo gradivo je bilo objavljeno v sredo, 23. 3. 2022 in v četrtek 24. 3. 2022, ko je svetnikom bilo posredovano tudi obvestilo o skrajšanem postopku obravnave Rebalansa proračuna in o razširitvi točke dnevnega reda. V torek 28. 3. 2022 so svetniki bili obveščeni o vloženem Amandmaju k predloga odloka o ustanovitvi javnega zavoda Ljudska univerza Lendava, objavljena pa so bila tudi gradiva, ki se nanašajo na vloge svetov zavodov za pridobitev soglasja ustanoviteljice k delovni uspešnosti ravnateljev javnih zavodov, h gradivu Zaključnega računa za leto 2021 (točka 6) je bila objavljena Realizacija NRP za leto 2021 in obrazložitev k realizaciji. V gradivu k 8. točki je bil izveden popravek besedila v ceniku, na dan seje pa je bilo objavljeno še Poročilo o izvedenih prerazporeditvah v letu 2021 kot priloga k Zaključnemu računu proračuna za leto 2021 in vloga sveta zavoda KKC Lendava, ki se prav tako nanaša na delovno uspešnost direktorja zavoda. Zaradi spremembe vrstnega reda točk dnevnega reda je bila na dan seje objavljena sprememba dnevnega reda, pri čemer stga se zamenjali točki 2. in 5., to je Predlog odloka o ustanovitvi javnega zavoda Ljudska univerza Lendava, Zavod za izobraževanje odraslih in mladine - Népi egyetem Lendva, Felnőttek és Fiatalok továbbképző intézete – 2. obravnava, ki se je iz dosedanje 2. točke pomaknil na 5. točko dnevnega reda, dosedanja 5. točka dnevnega reda Rebalans proračuna Občine Lendava za leto 2022 – skrajšani postopek pa se je pomaknila na 2. točko.

Nato je predsedujoči podal nekaj informacij o poteku seje.

Za današnjo sejo sta vprašanji najavila Igor Kulčar in Stanislav Gjerkeš.

Za današnjo sejo pa so bili tudi podani odgovori na vprašanja treh svetnikov z decembrske seje. Igor Kulčar z odgovorom ni bil zadovoljen, saj pravi, da ni govoril o aktualnih tožbah, ampak o rezultatu tožb v zadnjih dveh letih, zato bo odgovor svetniku dopolnjen. Pripombe na odgovor je posredoval tudi Stanislav Gjerkeš, na kar pa mu je župan ob koncu seje tudi odgovoril.

Nato je predsedujoči predlagal, da se pred določitvijo dnevnega reda odloči o potrditvi zapisnikov in sprejetih sklepov prejšnjih sej sveta in sicer in sicer 20. redne seje, ki je bila 15. 12. 2021, 1. izredne seje z dne 5. 1. 2022, 19. korespondenčne seje z dne 24. 12. 2021, 20. korespondenčne seje z dne 2. 2. 2022 in 21. korespondenčne seje z dne 18. 2. 2022.

K osnutku zapisnika 20. seje, ni bilo podanih pripomb, zato je predsedujoči predlagal glasovanje o zapisniku 20. redne seje z dne 15. 12. 2021.

Prisotnih je bilo 15 članov občinskega sveta.

Glasuje 15 članov občinskega sveta.

Soglasno je bil sprejet

Sklep št. 372 :

Potrdi se zapisnik 20. redne seje z dne 15. 12. 2021 v predloženi obliki.

K osnutku zapisnika 19. korespondenčne seje ni bilo pripomb. Zato je predsedujoči predlagal glasovanje o zapisniku 19. korespondenčne seje z dne 24. 12. 2021 v predloženi obliki.

Prisotnih je bilo 15 članov občinskega sveta.

Glasuje 15 članov občinskega sveta.

Soglasno je bil sprejet

Sklep št. 373 :

Potrdi se zapisnik 19. korespondenčne seje občinskega sveta z dne 24. 12. 2021 v predloženi obliki.

K osnutku zapisnika 1. izredne seje, ki je bila posvečena predlogu soglasja k sklepu o razrešitvi direktorja javnega zavoda KKC Lendava, je podal pripombi Jožef Gerenčer in sicer se njegovi pripombi nanašata na njegovo razpravo ki je zapisana na strani 10. zapisnika. Navedeni pripombi sta v zapisniku posebej označeni, zato je predsedujoči predlagal glasovanje o pripombah k zapisniku 1. izredne seje.

Prisotnih je bilo 15 članov občinskega sveta.

Glasuje 15 članov občinskega sveta.

Soglasno je bil sprejet

Sklep št. 374 :

Potrdita se pripombi Jožefa Gerenčerja k zapisniku 1. izredne seje z dne 5. 1. 2022 v predloženi obliki.

Nato je predsedujoči predlagal še glasovanje o sprejemu zapisnika 1. izredne seje skupaj s pripombami.

Prisotnih je bilo 15 članov občinskega sveta.

Glasuje 15 članov občinskega sveta.

Soglasno je bil sprejet

Sklep št. 375 :

Potrdi se zapisnik 1. izredne seje z dne 5. 1. 2022, skupaj s pripombami Jožefa Gerenčerja v predloženi obliki.

K zapisniku 20. korespondenčne seje je podala pripombo Eva Šabjan in sicer glede pravilnega zapisa priimka svetnika Ferenca Horvátha. Napaka je bila odpravljena in ker je šlo za administrativno napako je predsedujoči predlagal, da se glasuje o predlogu zapisnika 20. korespondenčne seje skupaj s podano pripombo, ki se nanaša na odpravo administrativne napake pravilnega zapisa priimka svetnika, Ferenca Horvátha.

Prisotnih je bilo 15 članov občinskega sveta.

Glasuje 15 članov občinskega sveta.

Soglasno je bil sprejet

Sklep št. 376 :

Potrdi se zapisnik 20. korespondenčne seje z dne 2. 2. 2022, skupaj s pripombo Eve Šabjan glede pravilnega zapisa priimka Ferenca Horvátha.

Ker k zapisniku 21. korespondenčne seje ni bilo podanih pripomb, je predsedujoči predlagal glasovanje o potrditvi zapisnika 21. korespondenčne seje z dne 18. 2. 2022 v predloženi obliki.

Prisotnih je bilo 15 članov občinskega sveta.

Glasuje 15 članov občinskega sveta.

Soglasno je bil sprejet

Sklep št. 377 :

Potrdi se zapisnik 21. korespondenčne seje z dne 18. 2. 2022 v predloženi obliki.

Stanislav Gjerkeš je k izvedbi 21. korespondenčne seje podal komentar in sicer, da z njegove strani ni bilo nobenega dvoma, da ne bi podprl investicijo v zadevi zdravstvenega doma, saj gre za zdravje ljudi. Investicijo je z glasovanjem podprl, imel pa je nekaj vprašanj, na katera ni dobil odgovorov, kot si je želel. S strani javnega uslužbenca je bilo povedano, da je investicija vredna 4,2 mio. EUR, v prejšnjem proračunu je za to investicijo bilo predvidenih 1,1 mio. EUR, v proračunu za leto 2022 je še vedno za to investicijo predvidenih 1,1 mio EUR. Spraševal je, glede na to, da je vrednost investicije 4,2 mio EUR, ali je to vrednost z DDV ali brez DDV. Kasneje je celo prejel informacijo, da je vrednost investicije 4,8 mio EUR, v gradivu korespondenčne seje je bilo navedeno, da znaša delež Občine Lendava 1,8 mio EUR in še vedno ni jasno, kaj je s kvotami, spraševal je, kaj je z deležem ostalih občin UE Lendava, saj so v izračunu vrednosti 1,8 mio EUR zajete tudi kvote občin iz UE Lendava. Dvom pa je nastal zato, ker sta občini Turnišče in Črenšovci prav tako prijavili svoje projekte in se po vsej verjetnosti te kvote od zneska Občine Lendava odštejejo. Zato ni jasno, kolikšen je dejanski znesek, ki ga bo morala Občina Lendava plačati glede na to, da so kvote različne in glede na to, da so tudi zneski različni v posameznih dokumentih. Zato je podal predlog, da se zadeva ponovno pregleda.

Odgovor je podal župan občine in sicer, da razpis ministrstva še ni zaključen in da ministrstvo o rezultatu razpisa odloči z odločbo in kasneje s pogodbo. Zato bodo svetniki o rezultatu razpisa seznanjeni po zaključku le tega.

Nato je predsedujoči zaprosil direktorja občinske uprave dr. Mihaela Kasaša, da poroča o izvrševanju odločitev občinskega sveta, torej o realizacije sklepov prejšnjih sej, za katere so potrjeni zapisniki, to je za 20. redno sejo, 1. izredno sejo, 19. korespondenčno sejo, 20. korespondenčno sejo in 21. korespondenčno sejo.

Dr. Mihael Kasaš poroča o realizaciji sprejetih sklepov 20. redne seje, 1. izredne seje, 19. korespondenčne seje, 20. korespondenčne seje in 21. korespondenčne seje.

Potrditev zapisnikov prejšnjih sej občinskega sveta