Točka zapisnika

3. Predlog Odloka o upravljanju, urejanju in čiščenju javne tržnice v občini Lendava – 1. obravnava

Uvod k točki je podal predsedujoči in sicer, da je zaradi opredelitve upravljanja, urejanja in čiščenja javne tržnice kot gospodarske javne službe, pripravljen predlog odloka, ki ureja upravljanje, urejanje in čiščenje javne tržnice v občini.

Obrazložitev predloga odloka je podal direktor občinske uprave, dr. Mihael Kasaš.

Poudaril je, da se s tem odlokom opredeljuje in določa način delovanja in izvajanja izbirne gospodarske javne službe upravljanja, urejanja in čiščenja javne tržnice v občini Lendava, kar po odloku obsega pravice in obveznosti upravljanja, urejanja in čiščenja javne tržnice Lendava ter pravice in obveznosti prodajalcev na prodajnih mestih tržnice. Cilj predlaganega odloka je urediti prodajo blaga na prostoru tržnice.

Posebej je poudaril ime in lokacijo tržnice, pravice in obveznosti upravljavca, pravice in obve-znosti prodajalcev, kar bo urejeno s pogodbo, tržni red, katerega osnutek bo pripravljen do dru-ge obravnave predloga odloka, izdelke, ki se bodo na tržnici prodajali, nadzor nad izvajanjem odloka ter kazenske določbe.

Predsedujoči je svetnike pozval k razpravi.

V razpravi sta sodelovala Dejan Süč in Jožef Gerenčer.

Prvi razpravljavec je spraševal o lokaciji javne tržnice in predlagal, da se še enkrat preveri višina kazenskih določb, se pa s predlogom odloka vsekakor strinja in ga tudi podpira.

Predlog odloka prav tako podpira tudi naslednji svetnik, predlaga pa, da se do druge obravnave pripravi analiza stanja, kakšen je interes prodaje na tržnici in kaj prodajalec dobi za ceno najema. Se je pa v javnosti seznanil z informacijo, da bi se naj tržnica organizirala tudi na lokaciji cca 50 metrov stran od predvidene lokacije po odloku, zato se sprašuje zakaj oziroma čemu je to potrebno. Predlaga, da se o tem občina pogovori z drugim interesentom ustanovitve tržnice.

Predsedujoči je zaključil razpravo in predlagal glasovanje.

Prisotnih je 13 članov občinskega sveta.

Glasuje 13 članov občinskega sveta.

Soglasno je bil sprejet

Sklep št. 418 :

  1. Občinski svet občine Lendava v prvi obravnavi sprejema predlog Odloka o upravljanju, urejanju in čiščenju javne tržnice v občini Lendava v predloženi obliki in s predlogi ter stališči iz razprave.
  2. Nadalje občinski svet predlaga, da občinska uprava pred drugo obravnavo predloga odloka in pred določitvijo izvajalca pripravi analizo izvajanja te gospodarske javne službe, ki naj vključuje elemente tržnega reda.
  3. Hkrati občinski svet predlaga, da se pred drugo obravnavo predloga odloka predloži tudi osnutek tržnega reda, s katerim se uredi prodaja na javni tržnici.
  4. Ta sklep velja z dnem sprejema.
Predlog Odloka o upravljanju, urejanju in čiščenju javne tržnice v občini Lendava – 1. obravnava