Točka zapisnika

0. Razlogi za sklic in izvedbo izredne seje

Z A P I S N I K (skrajšani) 2 . /izredne/ seje Občinskega sveta Občine Lendava, ki je bila v četrtek, 12. 5. 2022 ob 15.00 uri v dvorani Mestne hiše, Glavna ulica 20, Lendava.

Sejo občinskega sveta je dne 10. 5. 2022 sklical župan občine Janez Magyar, ki je sejo tudi vodil.

Seji sveta je prisostvovalo 14 članov občinskega sveta. Ugotavlja se, da je seja sklepčna.

Odsotni so bili: Rahela Hojnik Kelenc (opr.), Rozina Nemec (opr.), Ferenc Horváth (opr.), Robert Požonec (opr.) in Igor Kulčar.

Seji sveta so prisostvovali še:

  1. dr. Mihael Kasaš, direktor občinske uprave
  2. Jasna Bračič-Szabó
  3. mag. Tibor Hebar
  4. Bojan Petrijan
  5. Renata Torhač
  6. Tanja Šimonka
  7. predstavniki sredstev javnega obveščanja

Seja je bila sklicana v torek 10. 5. 2022, kar je v skladu s 24. členom Poslovnika občinskega sveta, ko je bilo na spletni strani občine tudi objavljeno gradivo seje, člani sveta pa so bili o sklicu seje obveščeni po elektronski pošti.

Predsedujoči je po uvodnem pozdravnem nagovoru in ugotovitvi sklepčnosti člane občinskega sveta obvestil o razlogu za sklic izredne seje in sicer, da so sveti javnih zavodov DOŠ 1 Lendava - SZ. Lendvai KÁI, Glasbene šole Lendava – Zeneiskola Lendva in DOŠ Genterovci – Göntérházi KÁI dne 26. in 29. 4. 2022 Občini posredovali vloge za pridobitev mnenja lokalne skupnosti h kandidatom za ravnatelje svojih zavodov. Vloge je Občina prejela ravno v času praznikov in večje odsotnosti javnih uslužbencev. V skladu z dosedanjo dolgoletno prakso je vloge predhodno na svoji 15. seji dne 9. 5. 2022 obravnavala Komisija za mandatna vprašanja, volitve in imenovanja, ki je po predstavitvi kandidatov in njihovih programov dela ter vodenja zavodov oblikovala mnenja k tem kandidatom in katera je posredovala občinskemu svetu v nadaljnje odločanje. Ker Zakon o organizaciji in financiranju vzgoje in izobraževanja v svojem 53. a. členu določa 20 dnevni rok za izdajo mnenja lokalne skupnosti, kar poteče 16. in 19. 5. 2022 in ker v tem času z upoštevanjem roka za sklic ni pogojev za sklic redne seje občinskega sveta, je sklic izredne seje utemeljen. K predlagani točki Volitve in imenovanja pa se dodaja tudi podtočka Predlog sklepa o predčasni razrešitvi in imenovanju predstavnika ustanovitelja občine Lendava v svet javnega zavoda Glasbene šole Lendava – Zeneiskola Lendva, saj je dosedanja članica sveta kot predstavnica ustanoviteljice odstopila in je po izvedenem postopku novi predlog imenovanja člana sveta javnega zavoda Glasbena šola Lendava prav tako podala Komisija za mandatna vprašanja, volitve in imenovanja na svoji 15. seji dne 9. 5. 2022. Čimprejšnje nadomestno imenovanje člana sveta javnega zavoda Glasbene šole Lendava pa je potrebno prav tako zaradi izvedbe postopka imenovanja ravnatelja tega zavoda, katerega imenuje svet zavoda, zato je prav, da pri tem postopku deluje svet zavoda v polni sestavi.

Kot že znano je župan občine na volitvah v Državni zbor RS dne 24. 4. 2022 bil izvoljen za poslanca Republike Slovenije. Na podlagi 11. člena Zakona o poslancih mu kot županu v tem primeru z dnem konstituiranja Državnega zbora (13. 5. 2022) preneha mandat, o čemer je dolžan obvestiti občinski svet in občinsko volilno komisijo. Občinski svet o prenehanju mandata župana ne odloča, se z njim zgolj seznani. Kljub temu župan meni, da je vsekakor primerneje in tudi bolj korektno, da se o prenehanju mandata župana občinski svet seznani na redni seji kot pa na korespondenčni seji.

Zato je župan predlagal, da se sklicana izredna seja na podlagi podane obrazložitve sklica seje opravi.

Nato je predsedujoči predlagal, da se v skladu z 2. odst. 25. člena Poslovnika občinskega sveta glasuje o tem, ali so podani razlogi za sklic in izvedbo izredne seje.

Glasuje 14 članov sveta. Soglasno je bil sprejet

Sklep št. 404 :

Občinski svet ugotavlja, da so izpolnjeni pogoji za sklic in izvedbo 2. izredne seje občinskega sveta.

Potrditev sklepa Občinski svet ugotavlja, da so izpolnjeni pogoji za sklic in izvedbo 2. izredne seje občinskega sveta.